О Школи

Екстеријер школе

Мисија школе

Континуирана едукација и рехабилитација деце са различитим сметњама и тешкоћама у развоју.

Историјат школе

1957. године почело је са радом прво одељење, а 1964. године званично је формирана Специјална школа за слушно оштећену децу. Школске 1981/1982. године наменски је изграђен школски објекат који добија име по познатом професору, дефектологу Миодрагу В. Матићу. У оквиру школе 1995. године отвара се интернат као резултат потребе смештаја деце са региона. Школа 2010. године почиње са радом као Центар за подршку образовању и васпитању деце – ученика са различитим сметњама у развоју (ЦПРС).

Активности школе

  • Школа реализује образовно-васпитни рад и обезбеђује различите видове стручне подршке деце – ученика са различитим сметњама у развоју.
  • Пружа подршку Инклузивним тимовима при редовним вртићима/школама на локалном нивоу и нивоу Школске управе.
  • Успоставља мрежу са релевантним установама и спроводи активности укључивања деце која су ван система образовања и васпитања.

Екстеријер школе са делом игралишта и дрвеном кулом

 

Узраст

  • Предшколски третман: од рођења до поласка у школу
  • Основновношколски узраст

Програм

Васпитно-образовним програмом обухваћена су: деца са оштећењем слуха, деца са лаком менталном ометеношћу, умереном менталном ометеношћу, вишеструком ометеношћу, деца са аутизмом, деца са оштећењем вида.
Подршка: рана интервенција, продужени боравак, подршка деци у вртићу и редовним основним школама, процена способности детета, подршка родитељима.
Ваннаставне активности – слободне активности, ликовна секција, ткачка секција, креативна радионица, музичко-ритмичка секција, спортске секције, драмска секција.

Мехурићи у боји у сензорној соби

 

Специјализовани простори

Кабинети за индивидуалну наставу, сензорна соба, кабинет за слушне и говорне вежбе, креативна радионица, дигитална учионица.

Дом

У оквиру школе је дом за смештај деце са региона капацитета 50 кревета. Домски смештај је инклузивног карактера – користе га и ученици свих средњих школа чије место боравка је ван Ужица.

Jedna od soba u domu

 PrintШкола реализује пројекат у оквиру Еразмус+ програма