Округли сто, IPA пројекат

 

obrazovanje-bez-granica-700x370

 

У Ужицу је 12.10.2017.  године одржан округли сто у оквиру пројекта „Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот деце и младих са сметњама у развоју“, који се реализује у оквиру IPA пројекта прекограничне сарадње Црна Гора – Србија. Дневни центар из Пљеваља је носилац пројекта у Црној Гори, а у Србији Основна школа „Димитрије Туцовић“, из Чајетине. Партнери на пројекту у Црној Гори су Дневни центар у Беранама, удружење родитеља деце са сметњама „Зрачак наде“ и Гимназија „Танасије Пејатовић“, из Пљеваља, док је то у Србији Основна школа за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“ и удружење „Златиборски круг“.

Овај пројекат је изузетно значајaн, јер подржава инклузију и говори о односу према деци са сметњама у развоју, у обе државе. Пројектом је планирано да се подигне свест грађана у пружању подршке при укључивању деце са сметњама у развоју у свакодневни живот заједнице.

На округлом столу су учешће узели и стручњаци из бројних ужичких институција, удружења грађана, Интерресорне комисије, Центра за социјални рад, као и колеге из Чајетине и Црне Горе.

Испред наше школе су о реализацији пројекта говориле дефектолози Сандра Шоботовић и Весна Боричић и васпитачица Данијела Јовановић.

На овом скупу смо дошли до закључка да постоји раскорак између теорије и спровођења инклузије у пракси и на важност примера добре праксе, који је заступљен у Основној школи за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“.  Коришћењем асистивне технологије у образовању отварамо бројне могућности за децу којима је неопходна додатна подршка Истакнут је значај примене асистивне технологије у образовању и могућности које се отварају за децу и младе развијањем образовног окружења и програма који обезбеђују исте образовне услове за сву децу.

Svetlana-Dujovic-768x576okrugli-sto-i-Jana-768x574